Smar do łożysk Cassida Grease EPS 2 (kartusz 380g)
Smar z dodatkami EP do kontaktu z żywnością
Opis
Cassida Grease EPS 2
To najwyższej jakości smar z dodatkami EP (extreme pressure), opracowany specjalnie do smarowania urządzeń stosowanych w procesach wytwarzania i pakowania żywności i napojów.
Cechy eksploatacyjne:
- Smary Cassida Grease EPS odznaczają się długą żywotnością.
- Doskonała odporność na wymywanie wodą.
- Znakomita odporność na utlenianie oraz stabilność mechaniczna.
- Doskonałe zabezpieczenie przed korozją.
- Doskonała przyczepność.
- Neutralny smak i zapach.
Certyfikaty:
Zarejestrowane przez NSF (Klasa H1) do użycia w miejscach, gdzie istnieje możliwość kontaktu środka smarnego z żywnością. Produkty te spełniają wytyczne (1998) oraz były wcześniej autoryzowane przez US Department of Agriculture Food Safety and Inspection Service (USDA FSIS) w grupie H1 (środki smarne dopuszczone do incydentalnego kontaktu z żywnością) i są umieszczone w Miscellaneous Publication No 1419 “List of Proprietary Substances and Nonfood Compounds”.
Zawiera wyłącznie substancje zatwierdzone przez US 21 CFR 178.3570, 178.3620 i 182 do użycia w środkach smarnych dopuszczonych do incydentalnego kontaktu z żywnością.
Zastosowanie:
- Powierzchnie ślizgowe, różne połączenia (EPS2)
- Zalecany do szerokiego spektrum aplikacji (EPS2)
Zgodność z uszczelnieniami i powłokami lakierniczymi:
Kompatybilne z elastomerami, standardowymi uszczelnieniami jak również lakierami używanymi w systemach smarowniczych urządzeń spożywczych.
Transport i magazynowanie:
Wszystkie środki smarne do kontaktu z żywnością należy przechowywać oddzielnie, z dala od bezpośredniego działania promieni słonecznych lub innych źródeł ciepła, z dala od innych środków smarnych, substancji chemicznych i żywności. Przechowywać w temperaturze pomiędzy 0°C÷40°C. Zapewniając wymienione warunki składowania zalecamy zużycie produktu w przeciągu 3 lat od daty produkcji Po otwarciu należy zużyć produkt w okresie nie dłuższym niż 2 lata (lub w okresie do 3 lat od daty produkcji, co pierwsze nastąpi).
Specyfikacja:
EPS 2 | Jednostka | Według | |
Nr NSF | |||
Kolor | Biały | ||
Struktura | Gładka pasta | ||
Klasa NLGI | 2 | DIN 51818 | |
Typ zagęszczacza | Kompleks aluminium | ||
Penetracja w +25°C | 265-295 | 1/10 mm | ISO 2137 |
Lepkość oleju bazowego w temperaturze 40°C | 220 | mm²/s | ISO 3104 |
Lepkość oleju bazowego w temperaturze 100°C | 25 | mm²/s | ISO 3104 |
Temperatura krolplenia | >240 | °C | ISO 2176 |
Temperatura zastosowania | -35 do +120 | °C | LLS 134 |
Krótkookresowo | 140 | °C | |
Klasyfikacja DIN | KP HC 2 K-40 | DIN 51502 | |
Klasyfikacja ISO | L-XCCEB 2 | ISO 6743-9 |
Nr katalogowy Adamus
MTTL-XEPS2-0380G
producent
Fuchs